“Дәрілік заттардың сапасын бақылау және стандарттау бойынша өндірістік практика: Медицина әлеміндегі жаңалықтар мен инновациялар!”

ФМ-19-1 және ФМ-19-2 тобының 5-курс студенттері сапаны бақылау және стандарттау бойынша үш апталық өндірістік тәжірибеден өтті. Осы уақыт ішінде олар дәрілік заттардың сапасын бақылау және стандарттау саласында құнды тәжірибе мен білім алды, бұл олардың болашақ кәсіби қызметінің маңызды құрамдас бөлігі болып табылады.

Тәжірибені химия ғылымдарының кандидаты, фармацевтикалық пәндер кафедрасының доценті Сиволобова Ольга Александровна және оқытушы Тутай Дарын Сұлтанғалиұлы ұйымдастырды .

Практика барысында студенттер өндірістегі жұмысқа белсенді қатысты, өнімнің сапасына бақылау жүргізді, деректерді талдады және оны жақсарту бойынша ұсыныстар әзірледі. Олар сондай-ақ сапаны бақылаудың әртүрлі әдістері мен тәсілдерін зерттеді, заманауи жабдықтар мен бағдарламалық жасақтамамен тәжірибе жинады.

Студенттер өндірістік тәжірибе олар үшін өте пайдалы және қызықты машыққа айналғанын атап өтті. Бұл оларға теориялық білімді практикада қолдануға ғана емес, сонымен қатар осы саладағы жұмыстың қандай тәртіппен істейтіндігін түсінуге мүмкіндік берді.

Сондай-ақ студенттер “Фитохимия” халықаралық өндірістік холдингі” АҚ базасында практиканы ұйымдастырғаны және жаңа дағдыларды игеруге көмектескені үшін Тутай Дарын Сұлтанғалиұлы мен Сиволобова Ольга Александровнаға алғыстарын білдіргісі келеді.

Сапаны бақылау және стандарттау бойынша үш апталық өндірістік практикадан өту ФМ-19-1 және ФМ-19-2 топтары студенттерінің кәсіби дамуындағы маңызды кезең болды. Олар жаңа білім мен тәжірибе жинап қана қоймай, болашақ мамандықты таңдауға деген ынтасы мен сенімділігін арттырды.

Жетілдірілген интегратор арқылы алынған нәтижелер.

Дәрілік заттардың сапасын бақылау және стандарттау бойынша тәжірибеден өту кезінде студенттер өздерінің ерекше табиғатымен таң қалдырған заттың таңғажайып сығындысына тап болды.

Бастапқыда зат қарапайым мөлдір ерітінді болып көрінді, бірақ зерттелген сайын ол өзінің жұмбақ қасиеттерін аша бастады.Жақынырақ тексергенде, студенттер сығындының түсі өзгеретінін, жарыққа ұшыраған кезде бозғылт көк түстен қарқынды күлгінге дейін өзгеретінін анықтады. Бұл осы заттың ерекше оптикалық белсенділігінің бар екендігін айғақтады.

Суретте фракциялар мен эфир майларын алу тәсілі көрсетілген. Фракциялар-қоспаның әртүрлі компоненттерінің немесе компоненттерінің бөлінуі. Бұл жағдайда фракциялар өсімдік немесе басқа материалдан эфир майларын алуды білдіреді.

Эфир майлары-гүлдер, жапырақтар, қабықтар, тамырлар және жемістер сияқты әртүрлі өсімдіктерден алынған табиғи хош иісті заттар. Олар жағымды иістерге және ароматерапияда, косметикада, парфюмерияда, медицинада және басқа салаларда қолданылатын көптеген пайдалы қасиеттерге ие.

Эфир майларын алу әдісі бірнеше қадамдарды қамтиды. Бастапқыда құрамында эфир майлары бар өсімдік материалы жиналады. Содан кейін экстракция жасалады, онда эфир майлары өсімдік материалынан алынады. Бұл процесті әртүрлі тәсілдермен, соның ішінде бу айдау, суық түрде қысып-сығу, еріткіш экстракция және басқа әдістермен жүзеге асыруға болады.

Экстракциядан кейін алынған қоспа фракцияларға – құрамында эфир майлары бар компоненттерге бөлінеді. Фракциялар бастапқы материалға және экстракция процесіне байланысты әртүрлі хош иісті профильдер мен қасиеттерге ие болуы мүмкін.

Эфир майларын алу осы өнімдердің сапасын қамтамасыз ету және пайдалы қасиеттерін сақтау үшін белгілі бір білім мен дағдыларды қажет етеді. Үш апталық өндірістік практикадан өту барысында ФМ-19-1 және ФМ-19-2 топтарының студенттері эфир майларын алу кезеңдерін зерделеуге және игеруге, сондай-ақ өнімнің сапасын бақылау және стандарттау әдістерін игеруге мүмкіндік алды.

Каллус дақылдарын генетикалық түрлендірілген өсімдіктерді алу үшін қалай пайдалануға болатынын көру әсерлі болды. Ғалымдар ауруға төзімділікті жақсарту, өнімділікті арттыру немесе өсімдіктердің түс схемасын өзгерту мақсатында оларға жаңа гендерді мұқият енгізді. Бұл студенттердің ауыл шаруашылығы мен қоршаған ортаны жақсарта алатын жаңа сорттар мен өсімдік будандарын құруға деген қызығушылығының туындауына ықпал етті.

Leave a comment

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды.