Академияның дәстүрлері: екінші кезең

“Bolashaq”академиясы картоп беруді жалғастыруда.

Келесі кезеңде картоп профессорлық-оқытушылық құрам мен қызметкерлер алады.

Профессор-оқытушылар құрамы мен қызметкерлер академия басшылығына қамқорлық пен тұрақты әлеуметтік көмек көрсеткені үшін үлкен алғыс білдіреді.

Мамандардың айтуынша, картоптың пайдасы сөзсіз, өйткені онда адам үшін маңызды аскорбин қышқылы (С витамині) бар. Мәселен, 1 кг шикі картоп 80-100 мг аскорбин қышқылын қамтамасыз етеді. Картоптағы с витаминінен басқа адамға қажетті В6, В2 және В3 витаминдері бар.

Картоптың отаны-Оңтүстік Америка, осы өсімдіктің жабайы түрлерін кездестіруге болады. Картопты дақылға енгізу (алдымен жабайы өсінділерді пайдалану арқылы) шамамен 9-7 мың жыл бұрын Қазіргі Боливия аумағында басталған болатын. Үндістер ғана емес, употребляли картоп азық-түлік, бірақ поклонялись оған есептегенде одушевленным мәнімен.

XVIII-XIX ғасырлар Ұлы картоп революциясының дәуірі болды. Осы кезеңде бүкіл әлемде халықтың тез өсуі байқалды. 1798 жылы ағылшын ойшылы Томас Мальтус экономика және ауыл шаруашылығы дамығаннан жылдам өсгенін анықтады.  Әлемге аштық төніп тұрғандай. Бірақ, кем дегенде, Еуропада бұл болған жоқ. Аштық өлімнен құтқару картоп әкелді.

Картоптың алғашқы экономикалық артықшылықтарын голландиялықтар мен фламанддықтар бағалады. Олар ұзақ уақыт еңбек шығыны бар дәнді дақылдарды өсіруден бас тартты,ол өз кезегінде азықтың көп мөлшерін талап ететін пайдалы қоралық мал шаруашылығын дамытуды қалайды. Алдымен голландиялықтар өз сиырлары мен шошқаларын турнепспен азықтандырды, бірақ содан кейін картоптың бағамын жасады. Және ұтылмады! Картоп тіпті кедей топырақта жақсы өсіп, әлдеқайда қоректік болды. Голландиялықтар мен фламандықтардың тәжірибесі бидайдың босаңсуына байланысты басқа елдерде пайдалы болды. Жемдік астықты азық-түлікке сақтау үшін малдарды картоппен азықтандырды.

Leave a comment

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды.